Το συναρπαστικό Δέλτα του Έβρου

Το συναρπαστικό Δέλτα του Έβρου

Το συναρπαστικό Δέλτα του Έβρου

Το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί έναν τεράστιας οικολογικής σημασίας βιότοπο, καθώς συγκεντρώνει μεγάλους πληθυσμούς σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, με «πρωταγωνιστές» τους φτερωτούς κατοίκους που το εποπτεύουν από ψηλά: Έχουν καταμετρηθεί 304 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τα φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), τους κύκνους και τους πολύ μεγάλους πληθυσμούς από πάπιες, ενώ έχουν καταγραφεί και ροδοπελεκάνοι, χαλκόκοτες, χουλιαρομύτες, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι και η πολύ σπάνια λεπτομύτα.


Οι εκβολές του Έβρου και οι δαιδαλώδεις σχηματισμοί των νερών, των διαρκώς μεταβαλλόμενων ακτών, των νούφαρων και η αλληλεπίδρασή τους με τα πτηνά, τα ερπετά, τα ψάρια και τα θηλαστικά της περιοχής είναι και ένα ασύλληπτης ομορφιάς θέαμα. Το Δέλτα δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών, καθώς η βόλτα σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Ευρώπης είναι μια εμπειρία ζωής, τόσο για την οπτική πανδαισία χρωμάτων, σχηματισμών και των ποτάμιων και παραποτάμιων πλασμάτων, όσο και από το δέος για τη δύναμη της φύσης να συμπεριλαμβάνει τόσα εκτεταμένα, περίπλοκα οικοσυστήματα μέσα σε μια περιορισμένη έκταση όπως το σημείο όπου ο Έβρος τερματίζει τη διαδρομή των περίπου 530 χιλιομέτρων του.


Η οργανωμένη περιήγηση για το Δέλτα ξεκινά από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, που βρίσκεται κοντά στην Τραϊανούπολη, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολών, πωλητήριο και ξενώνα για όσους θέλουν να μείνουν εκεί, δίπλα στη φύση. Παρέχει ενημέρωση πριν την εκδρομή στο ποτάμι, από ειδικά καταρτισμένους υπαλλήλους που γνωρίζουν άριστα την περιοχή. Από το Κέντρο Πληροφόρησης οι επισκέπτες οργανώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα επισκεφθούν το Δέλτα (μικρά λεωφορεία, βάρκες), ενώ ειδικοί οικοξεναγοί μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή της προτίμησής τους. Οι περιηγητές μπορούν ακόμη να επιλέξουν από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου πεζοπορικές διαδρομές ή διαδρομές για ποδήλατο, για να παρατηρήσουν όπως αυτοί επιθυμούν τον υγρότοπο του Έβρου.