Φάρος

Φάρος

Φάρος

Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σύμβολο της πόλης. Από τη θέση του, στην ομώνυμη πλατεία, βοηθά τη ναυσιπλοΐα για περισσότερα από 140 χρόνια και η σημασία του για τους ναυτικούς, αλλά και η επιβλητική του αρχιτεκτονική, έχουν μετατρέψει το κτίσμα του 19ου αιώνα σε διαχρονικό «σήμα κατατεθέν». Από την 1η Ιουνίου 1880, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του, στέλνει το χαρακτηριστικό του φως στο Θρακικό Πέλαγος, τη θαλάσσια περιοχή που βρέχει τα παράλια της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, μετά τις αναβαθμίσεις της λειτουργικότητάς του, εκπέμπει τρεις λευκές αναλαμπές φωτός ανά δεκαπέντε δευτερόλεπτα, με εμβέλεια 24 ναυτικών μιλίων (περίπου 44 χιλιομέτρων).


Ο πέτρινος φάρος κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρία Φάρων και Φανών της Μεσογείου. Ο πύργος του έχει ύψος 18 μέτρων και είναι τοποθετημένος σε μία φαρδιά βάση, ενώ 98 εσωτερικά σκαλοπάτια οδηγούν ως την κορυφή. Φωταγωγείται από έξι παράθυρα, τοποθετημένα στο ύψος των έξι πλατύσκαλων και από το 1974 λειτουργεί με ηλεκτρισμό, διαθέτοντας εφεδρικές φιάλες με ασετιλίνη για περιπτώσεις διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Ο μοναδικός για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φάρος έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης, ο Φάρος είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος όταν τον αντικρίζει για πρώτη φορά δυτικά του λιμανιού. Θα βρει στη βάση του μία μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του, θα φωτογραφηθεί προσπαθώντας να καταγράψει το μεγαλείο του και θα κρατήσει ως απόλυτο σουβενίρ από την επίσκεψη στην πόλη τη στιγμή που βρέθηκε στη σκιά του.