Δέλτα του Έβρου
Δέλτα του Έβρου
Ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης σχηματίζεται στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Στην περιοχή όπου εκβάλλει ο μήκους 530 χιλιομέτρων ποταμός σχηματίζεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, δαιδαλώδες Δέλτα, το οποίο φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς ειδών, είτε μονίμως είτε ως ενδιάμεση στάση σε μεταναστευτικά ταξίδια. Το φυσικό περιβάλλον διαθέτει μία ιδιαίτερη, συγκλονιστική ομορφιά και μία επίσκεψη στην περιοχή, που καλύπτει περίπου 200.000 στρέμματα, τα μισά εκ των οποίων προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ από το 1971 και μέρος τους είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, αποτελεί εμπειρία ζωής.
Στο Δέλτα του ποταμού Έβρου διαβιούν 304 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τα φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), τους κύκνους και τους πολύ μεγάλους πληθυσμούς από πάπιες, ενώ ροδοπελεκάνοι, χαλκόκοτες, χουλιαρομύτες, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι και η πολύ σπάνια λεπτομύτα ανήκουν στον κατάλογο με τους εντυπωσιακούς επισκέπτες που βολτάρουν μέσα και πάνω από τα νερά, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για παρατήρηση. Η τροφική αλυσίδα περιλαμβάνει 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων και 21 είδη ερπετών, καθώς και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών (βίδρες, αγριόγατες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγόγυροι, σκίουροι, νυχτερίδες). Το Δέλτα επισκέπτονται καθημερινά τα αρπακτικά από το Δάσος της Δαδιάς (όπως ο μαυρόγυπας) για να βρουν τροφή.
Η επίσκεψη στον υγροβιότοπο μπορεί να γίνει και οργανωμένα, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, που εδράζει στην Τραϊανούπολη και φιλοξενεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.