Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2022 και φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή της Θράκης. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 2013 και δέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες πέντε χρόνια αργότερα, με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων. Η μόνιμη έκθεση αφηγείται την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή (6η π.Χ. χιλιετία) έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους (4ος μ.Χ. αιώνας), χωρισμένη σε τρεις θεματικές ενότητες: Την παραλιακή ζώνη, την ενδοχώρα και τους ταφικούς τύμβους της εβρίτικης πεδιάδας.


Στο Μουσείο βρίσκονται περισσότερα από 1.000 αρχαία αντικείμενα από κάθε εποχή. Πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και ασημένια αγγεία, ταφικές στήλες, γλυπτά, νομίσματα, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ανέκτησε η αρχαιολογική σκαπάνη από τους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης παρουσιάζονται οργανωμένα θεματικά και χρονολογικά. Βίντεο και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές συνοδεύουν την περιήγηση του επισκέπτη στις χιλιετίες που προηγήθηκαν και τους πολιτισμούς που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη είναι το νεότερο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη γνωριμία του επισκέπτη με τη σπουδαία ιστορία του τόπου, που διαχρονικά αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολιτισμών, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η οργανωμένη και καλαίσθητη παρουσίαση, η αρχαιολογική παράδοση σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες και το μεράκι των ανθρώπων που οργάνωσαν και λειτουργούν το μουσείο εγγυώνται πως το νοητό ταξίδι θα ικανοποιήσει κάθε ερώτημα για την ιστορία της πόλης και της γύρω περιοχής.