Γιουφκάδες
Γιουφκάδες
Οι «γιουφκάδες» είναι το παραδοσιακό ζυμαρικό της περιοχής του Έβρου. Πρόκειται στην ουσία για σπιτικές χυλοπίτες και παίρνουν την ονομασία τους από την τουρκική λέξη «yufka», ένα είδος φύλλου για παρασκευή σπιτικών πιτών. Οι γιουφκάδες (ή «πέτουρα») είναι λωρίδες ζύμης που παραδοσιακά ξεραίνονται στον ήλιο και φυλάσσονται σε πάνινα σακούλια. Το θέαμα των γιαγιάδων στα εβρίτικα χωριά που μαζεύονταν στις αυλές και έφτιαχναν γιουφκάδες, κόβοντας τις λωρίδες και απλώνοντάς τις σε πανιά μπρος τους από το πρωί ως το βράδυ είναι εικόνα βγαλμένη από τη λαογραφία της περιοχής.
Κάποια εστιατόρια της Αλεξανδρούπολης και ταβέρνες σε χωριά της περιοχής διαθέτουν γιουφκάδες, αλλά σίγουρα οι επισκέπτες θα βρουν και θα προμηθευτούν το παραδοσιακό ζυμαρικό από αρκετά εμπορικά καταστήματα της πόλης. Ειδικά τον χειμώνα, η σούπα με γιουφκάδες αποτελεί εξαιρετικό και πεντανόστιμο καταπραϋντικό πιάτο.