Ελαιόλαδο Μάκρης
Ελαιόλαδο Μάκρης
Η μοναδική ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στη Μάκρη, στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα με δέντρα έως και 2.500 ετών, παράγει ένα ιδιαίτερο λάδι, αναγνωρισμένο διεθνώς ως ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στον ιστορικό ελαιώνα της περιοχής, 220.000 ελιές, καλλιεργούμενες από εκατοντάδες παραγωγούς, παράγουν ετησίως από χίλιους έως τρεις χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου, το οποίο «ταξιδεύει» στις σπιτικές συνταγές της περιοχής, τις ταβέρνες της πόλης, τα παραδοσιακά πιάτα, διαμορφώνοντας με μοναδικότητα τη γαστρονομία της Αλεξανδρούπολης.
Η ιδιαίτερη γεύση γίνεται αντιληπτή από τον επισκέπτη που θα δοκιμάσει ντόπιες σπεσιαλιτέ και φρέσκο ψάρι και ενισχύει την απόλαυση της εξόδου για φαγητό στην πόλη και τις γύρω τουριστικές περιοχές. Αρκετές κουζίνες αναβαθμίζονται δηλώνοντας πως χρησιμοποιούν ελαιόλαδο Μάκρης, ενώ η ίδια μοναδικότητα συναντάται και στην ελιά της περιοχής, που συντροφεύει το λάδι στις σαλάτες, τα πιάτα αλλά και μόνη της, ως σνακ για κάθε ώρα για τους λάτρεις του συγκεκριμένου καρπού.