Λαχανιά

Λαχανιά

Λαχανιά

Η παραδοσιακή καλοκαιρινή κουζίνα της περιοχής είχε ως βάση τα φρέσκα λαχανικά. Τον χειμώνα, μετά τις σφαγές των ζώων από τους κτηνοτρόφους, οι κάτοικοι διατηρούσαν το κρέας και το μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν η μίξη του κρέατος με το λάχανο, το οποίο καλλιεργούσαν στους μπαξέδες ή το διατηρούσαν ως τουρσί.


Ένα από τα φαγητά που άντεξε στον χρόνο και παρέμεινε από την παράδοση των προηγούμενων αιώνων είναι η λαχανιά. Μαγειρεμένο κρέας, συνήθως ζυγούρι ή μοσχάρι, με μεγάλα κομμάτια λάχανου που διατηρούν το ζουμί τους, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά. Ο συνδυασμός δίνει μία έντονη, βαριά γεύση, θεωρείται ως μία από τις γευστικότερες προτάσεις της περιοχής και ειδικά των χωριών γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ενώ ως τοπική σπεσιαλιτέ προτιμάται κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.