Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Η Αλεξανδρούπολη και οι παραθαλάσσιοι αλιευτικοί οικισμοί της διακρίνονται για την ποικιλία και τη φρεσκάδα των ψαριών και των θαλασσινών τους. Η πλούσια θάλασσα του Θρακικού Πελάγους προμηθεύει σπίτια και εστιατόρια με μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων και η ιχθυόσκαλα της πόλης είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.


Χάρη στη μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή, οι ταβέρνες της Αλεξανδρούπολης διακρίνονται κυρίως για τις πολλές επιλογές σε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί το προηγούμενο βράδυ στη θάλασσα της περιοχής. Ξεχωρίζουν οι πεσκανδρίτσες, τα μπαρμπούνια, οι σαρδέλες που τις βρίσκεις σε κάθε τραπέζι, αλλά και οι ραβδωτές γαρίδες σε μεγάλη αφθονία.


Ιδιαίτερος «πρωταγωνιστής» της τοπικής κουζίνας είναι ο βάτος, ένα είδος μίνι σαλαχιού, που σερβίρεται αχνιστός ή τηγανητός, συνήθως με συνοδεία σκορδαλιάς και είναι από τα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις στην Αλεξανδρούπολη ή κάποιο από τα τουριστικά θέρετρα της παραλιακής ζώνης. Ακόμα πιο ξεχωριστό είναι το πιάτο με αχνιστό χέλι, που ένας γνώστης της κουζίνας μπορεί να μετατρέψει σε γαστρονομική εμπειρία ζωής.


Τα δεκάδες εστιατόρια και ταβερνάκια, υπαίθρια με θέα ή σε ζεστές γωνιές χώρων που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και το σήμερα, προσφέρουν ποικιλία πιάτων για κάθε γούστο και στην πόλη θα βρει ο επισκέπτης κουζίνες από τη Δύση και την Ανατολή, αλλά και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, με συνταγές που κρατούν από γενιά σε γενιά και εκτελούνται με βάση τις μνήμες από τους προγόνους των κατοίκων.


Αλλά αυτά που ξεχωρίζουν, που δίνουν γαστρονομική ταυτότητα στην πόλη, είναι το θαλασσινά, ειδικά για τους λάτρεις των μεζέδων για το τσίπουρο, το ούζο και το κρασί: Δεν θα βρεις ωραιότερο τελείωμα μιας μέρας από την απόλαυση του ποτού σου με τόσες φρεσκότατες επιλογές στο τραπέζι, για να αναλύσεις και να ξαναθυμηθείς όσα έζησες στην επίσκεψή σου στην πόλη, τι αναμνήσεις θα κουβαλήσεις από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο γυρίζοντας στη βάση σου. Μέχρι την επόμενη φορά που θα την επισκεφτείς ξανά, για να το ξαναζήσεις.