Το μεθυστικό δάσος της Συκορράχης

Το μεθυστικό δάσος της Συκορράχης

Το μεθυστικό δάσος της Συκορράχης

Η Συκορράχη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων, στις πλαγιές του δασώδους ορεινού όγκου που ξεκινά από το χωριό και απλώνεται ως τον ποταμό Έβρο. Στην άκρη της πεδιάδας της Κομοτηνής, 7 χιλιόμετρα από τις Σάπες και 36 από την Αλεξανδρούπολη, αποτελεί έναν από τους ομορφότερους, γραφικούς οικισμούς της περιοχής, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική από τους πρώτους κατοίκους που είχαν έρθει ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αραιά σπίτια και ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα ντόπια κρεατικά της.


Το δάσος που εκτείνεται ανατολικά του χωριού είναι πυκνό, με πλούσια ποικιλία πανίδας και «πνιγμένο» στη βλάστηση. Διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής υποδέχονται τους επισκέπτες, αλλά και τους πεζοπόρους που επιθυμούν να περπατήσουν την ορεινή διαδρομή, η οποία παραμένει το ίδιο συναρπαστική αν τη διασχίσεις με αυτοκίνητο, ξεκινώντας από τη Συκορράχη με κατεύθυνση ανατολικά, περνώντας από την Κίρκη και καταλήγοντας στον Άβαντα και την Αλεξανδρούπολη, έχοντας καλύψει μία απόσταση 20 χιλιομέτρων επαρχιακού, ορεινού δρόμου γεμάτου με πράσινο και υπέροχες εικόνες σε κάθε στροφή.


Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να περπατήσεις στην αρχή του δάσους, στη Συκορράχη, για να γευτείς τα μεθυστικά αρώματα των βοτάνων, το θυμάρι και τη μέντα, που είναι το πιο χαρακτηριστικό «σουβενίρ». Η ίδια διαδρομή, από την Αλεξανδρούπολη προς τη Συκορράχη μέσω Άβαντα και Κίρκης, θα σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις μια στάση για φαγητό στο χωριό, πριν επιστρέψεις, και να γευτείς τα φημισμένα τοπικά κρέατα και γαλακτοκομικά που σερβίρονται στις ταβέρνες της Συκορράχης.