Οι θησαυροί του Άβαντα

Οι θησαυροί του Άβαντα

Οι θησαυροί του Άβαντα

Μόλις 10 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, το μικρό χωριό του Άβαντα βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής που σε προκαλεί να την ανακαλύψεις, κρύβοντας «θησαυρούς» γύρω από τον οικισμό. Ξεκινώντας από τα περίφημα μεσαιωνικά κάστρα, τα οποία συναντάς πριν και μετά το χωριό: Το Κάστρο Ποτάμου, με τους τρεις επιβλητικούς τετραγωνικούς πύργους του 13ου αιώνα, που βρίσκεται στον δρόμο από την Αλεξανδρούπολη προς τον Άβαντα και έπειτα το «Μποζ-Τεπέ», ο κερατοειδής λόφος που φιλοξενεί ένα άλλο βυζαντινό κάστρο καλυμμένο από φυλλωσιές, που απαιτεί εικοσάλεπτη ανάβαση για να το δεις με τον μοναδικό τρόπο που μπορείς, δηλαδή από κοντά.


Κινούμενοι δυτικά και ανεβαίνοντας σε υψόμετρο, οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν μια περιοχή γεμάτη με σπήλαια. Σε ένα από αυτά βρίσκεται ο μοναδικός, σκαλισμένος στους βράχους Ναός των Αγίων Θεοδώρων, με τις τοιχογραφίες του 11ου και 13ου αιώνα πάνω στα τοιχώματα της σπηλιάς. Η ορεινή διαδρομή περνά από οργιώδη βλάστηση, ρέματα, φαράγγια, ορθοπλαγιές, επιβραβεύοντας τον περιηγητή με το θέαμα του καταρράκτη και της λιμνούλας που δέχεται τα νερά του, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.


Το δάσος είναι πυκνό, καταπράσινο, δίχως να εμποδίζει ιδιαίτερα την πορεία στο μονοπάτι του. Ανάμεσα στις μυρωδιές από τα βότανα της περιοχής (θυμάρι, μέντα, ρίγανη), η περιήγηση περνά από το αρχαίο Ληνό με τα πατητήρια των σταφυλιών και μπορεί να φτάσει ως την κορυφή, το «Μυτερό», από όπου η θέα αποζημιώνει την προσπάθεια της ανάβασης.