Οι ανεμόμυλοι της Μελίας

Οι ανεμόμυλοι της Μελίας

Οι ανεμόμυλοι της Μελίας

Κάποτε, αιώνες πριν, άλεθαν δημητριακά και τροφοδοτούσαν με αλεύρι όλη την περιοχή. Σήμερα στέκουν, οι τέσσερις από αυτούς, στο λοφάκι μέσα στο δάσος της Μελίας από οξιές και πεύκα, για να θυμίζουν τη σημασία τους σε αλλοτινές εποχές, πριν τη βιομηχανική επανάσταση. Και ομορφαίνουν το ήδη εντυπωσιακό τοπίο που τους περιβάλλει, στο ξέφωτο όπου έχουν αναστηλωθεί.


Οι ανεμόμυλοι της Μελίας, ενός μικρού χωριού 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και 7 χιλιόμετρα από τις Φέρες, είναι ένα ιδιαίτερο θέαμα. Προσελκύουν επισκέπτες που επιθυμούν να τους φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν στη σκιά τους, οικογένειες με παιδιά που έχουν σπάνια ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο με φόντο το εμβληματικό αγροτικό εργαλείο της προβιομηχανικής εποχής και να ταυτίσουν τις διηγήσεις με τα κτίσματα που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην οικονομία και τη διατροφή τους προηγούμενους αιώνες, αλλά και εκδρομείς που βρίσκουν όμορφο ένα πικ-νικ στον διαμορφωμένο χώρο αναψυχής στην «αυλή» τους, με παγκάκια, βρύσες και χώρο για ψήσιμο.


Μαζί με τις πολύτιμες ανάσες που προσφέρει το δασικό μονοπάτι και η ηρεμία του ημιορεινού χωριού, οι κυλινδρικοί, συμμετρικοί ανεμόμυλοι που είχαν χτιστεί με πλίνθους είναι έτοιμοι να υποδεχτούν κάθε «σύγχρονο Δον-Κιχώτη» και να τον ταξιδέψουν στην εποχή που αυτός είχε ξεκινήσει την εκστρατεία «κατάκτησής» τους.