Στα χνάρια του Οδυσσέα
Στα χνάρια του Οδυσσέα
Η Μάκρη είναι για τους περισσότερους ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και κορυφαίος προορισμός για μπάνιο κάθε καλοκαίρι. Και μπορεί η μεγάλη, αμμώδης της παραλία, κατά μήκος των δύο φυσικών όρμων στις ακτές, να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για να την επισκεφτείς, αλλά η περιοχή κρύβει πολλούς περισσότερους.
Κατοικημένη ήδη από τη νεολιθική περίοδο, η Μάκρη διατηρεί ευρήματα που την τοποθετούν ως σημαντικό σημείο ανθρώπινης δραστηριότητας μέσα στις χιλιετίες. Ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς των Βαλκανίων ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο πάνω από το γραφικό της λιμανάκι, ενώ απομεινάρια βυζαντινών οχυρώσεων υπάρχουν ακόμα τριγύρω, αλλά και στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της Μάκρης την Εποχή του Χαλκού (3000-1050 π.Χ.) και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1050-650 π.Χ.), ενώ απομεινάρια κτισμάτων χρονολογούνται στην κλασική και την ελληνιστική περίοδο, όπως και τα ρωμαϊκά χρόνια με ένα κομμάτι τειχών.
Ο ελαιώνας της Μάκρης είναι ένα μνημείο φυσικού κάλλους και τα 220.000 ελαιόδεντρα, που παράγουν το φημισμένο, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελαιόλαδο Μάκρης, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο θέαμα. Κάποια από δέντρα χρονολογούνται έως και 2.500 χρόνια πριν, δίνοντας τον καρπό τους από την αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ οι τεράστιοι κορμοί και τα υπεραιωνόβια, φορτωμένα με ελιές κλαδιά προκαλούν δέος.
Μέσα στο χωριό, ο Ναός της Αγίας Αναστασίας, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι μία πανέμορφη τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική, με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα και σειρά εικόνων από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας. Ως τουριστικός προορισμός αλλά και αλιευτικό κέντρο, η Μάκρη διαθέτει αρκετές ταβέρνες με φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινά που αλιεύονται στο Θρακικό Πέλαγος, αποτελώντας πολλές φορές επιλογή αποκλειστικά για φαγητό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης.
Φυσικά, μια επίσκεψη στη Μάκρη δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τη μικρή ανάβαση από το λιμάνι ως τη «Σπηλιά του Κύκλωπα», το σπήλαιο με τους δύο χώρους όπου η παράδοση ταυτίζει με τον τόπο όπου ο Κύκλωπας Πολύφημος κρατούσε φυλακισμένους και έτρωγε τους συντρόφους του Οδυσσέα, έως αυτός να τον τυφλώσει και να αποδράσει με τους εναπομείναντες συνοδοιπόρους του. Τα βράχια στη θάλασσα της Μάκρης δεν είναι παρά οι τεράστιες πέτρες που πετούσε ο τυφλωμένος γίγαντας, για να βουλιάξει το καράβι τους.