Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης

Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης

Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης

Στην Αισύμη, 23 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου δημιούργησε έναν χώρο όπου εκτίθεται το συγκεντρωμένο, πλούσιο υλικό του από τη ζωή και την παράδοση των Σαρακατσάνων. Το κτίριο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το οποίο ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και οργανώθηκε, κάνοντας εγκαίνια ως Μουσείο το 2009.


Στη συλλογή, που προέρχεται κυρίως από δωρεές Σαρακατσάνων, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αυθεντικές στολές, γυναικείες και ανδρικές, κάπες, παναούλες, ποδιές, τσουράπια, τροβάδες, δισάκια, γκιούμια, κουδούνια, λινάρια και γενικώς έναν θησαυρό που αναδεικνύει την παράδοση και την καθημερινότητα των Σαρακατσαναίων, καθώς και πλήθος παλαιών φωτογραφιών από τις αρχές του 20ού αιώνα.


Παράλληλα, λίγο βορειότερα, στη Λεπτοκαρυά, ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει έναν Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό, ο οποίος αναπαριστά τις συνθήκες διαβίωσης των Σαρακατσάνων και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού τσελιγκάτου. Στον επισκέψιμο χώρο, που βρίσκεται σε περιοχή με ιδιαίτερη ομορφιά και προσφέρεται για εκδρομή στη φύση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει ακόμα καλύτερα λεπτομέρειες της παραδοσιακής διαβίωσης αλλά και θα απολαύσει τον καθαρό αέρα και μια βόλτα κάτω από τις οξιές.