Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Η παρουσία πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών γύρω από την Αλεξανδρούπολη οδήγησε στην ιδέα δημιουργίας ενός χώρου που θα βοηθούσε στην καταγραφή, ταξινόμηση και παρουσίαση των οικοσυστημάτων που παρατηρούνται στο φυσικό περιβάλλον γύρω από την πόλη. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κατασκευάστηκε στον οικισμό Πλατανότοπος Μαΐστρου, σε ένα σημείο που κατακλύζεται από πράσινο και αποτελεί από μόνο του μία αναζωογονητική βόλτα στη φύση, ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της πόλης.


Παράλληλα με τις κατά περιόδους θεματικές εκδηλώσεις, το Μουσείο παρουσιάζει σε τέσσερις ενότητες τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και τα είδη μεταξύ τους. Η εισαγωγική αίθουσα παρέχει πληροφορίες για την έννοια της βιοποικιλότητας και τα οικολογικά χαρακτηριστικά στην Ελλάδα και τον Έβρο, καθώς και τις περιοχές που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις στη Θράκη.


Στη συνέχεια, ο επισκέπτης ενημερώνεται ειδικότερα για τη βιοποικιλότητα του Έβρου, με τη βοήθεια πολυμέσων και κατευθύνεται προς την αίθουσα όπου παρουσιάζονται τα διαφορετικών ειδών οικοσυστήματα. Τα θαλάσσια του Θρακικού Πελάγους, τα υγροτοπικά στο Δέλτα του Έβρου και το πλήθος λιμνών και ποταμών της περιοχής, τα χερσαία του Δάσους της Δαδιάς, της Σαμοθράκης, των βουνών της περιοχής.


Το ανθρώπινο στοιχείο και η ιστορία του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον είναι η τελευταία «στάση», με τη βοήθεια παρουσιάσεων, φωτογραφιών και πολυμέσων. Ο επισκέπτης ολοκληρώνει τη συλλογή στοιχείων για όσα χρειάζεται να ξέρει σχετικά με τη φυσική ιστορία της περιοχής, φεύγει με μία πολύ διαφορετική, σαφώς ευρύτερη γνώση για τον κόσμο στον οποίο ζει και δραστηριοποιείται και μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία της αρμονικής διαβίωσης των ειδών.