Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε μετά από πολυετείς προσπάθειες του «Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου». Στεγάζεται σε ένα τριώροφο, σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης, απέναντι στο Δημαρχείο. Εγκαινιάστηκε το 2011 με παρουσίαση της μόνιμης έκθεσής του.


Στο Μουσείο εκτίθεται μία αξιόλογη συλλογή ζωγραφικών πινάκων, κυρίως από καλλιτέχνες της περιοχής, ενώ φιλοξενούνται αρκετά έργα της Χαρίκλειας Χατζησάββα-Φωτίου για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερα από 1.000 βιβλία με θεματολογία την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, ενώ το πλούσιο αρχειακό υλικό περιλαμβάνει εφημερίδες και περιοδικά, φωτογραφίες και παλιά αντικείμενα.


Δύο μεγάλες συλλογές συνθέτουν τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη, με θέμα τους Σαρακατσάνους της Θράκης και τον νομαδικό βίο των Σαρακατσάνων γυναικών, καθώς και η έκθεση για την ιστορία της πόλης, όπου ο επισκέπτης θα ταξιδέψει από τη δημιουργία του οικισμού στην κατασκευή του σιδηρόδρομου και του λιμανιού, στην αρχιτεκτονική και γενικά σε κάθε πνευματική, οικονομική και πολιτική πτυχή της Αλεξανδρούπολης μέσα στα χρόνια.