Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002 στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899, επί της οδού 14ης Μαΐου 63, παίζοντας τον ρόλο του χώρου γνωριμίας με τον θρακιώτικο πολιτισμό μέσω του συγκεντρωμένου υλικού αλλά και των μελετών και ερευνών που διεξάγει.


Στη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνονται περισσότερα από 5.000 αντικείμενα, καθώς και αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές και 3.700 βιβλία. Διαθέσιμα στο κοινό είναι 500 αντικείμενα, τα οποία βοηθούν τον επισκέπτη στην επαφή με την ιστορία και την παράδοση του τόπου από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.


Η παρουσίαση χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος παρακολουθεί χρονικά την εξέλιξη του θρακιώτικου πολιτισμού, ενώ ο δεύτερος επικεντρώνεται στον διαχρονικό κύκλο των γεωργικών εργασιών, τον κύκλο της σποράς και της συγκέντρωσης του καρπού. Ειδικότερα, στους δύο χώρους του Μουσείου (ισόγειος και υπόγειος) παρουσιάζονται θεματικά η λατρεία, η διατροφή, τα χάλκινα και πήλινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, η ύφανση, οι καλλιέργειες, η ενδυμασία.