Αρχαίος Δορίσκος

Αρχαίος Δορίσκος

Αρχαίος Δορίσκος

Βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, κοντά στον ποταμό Έβρο και σε μικρή απόσταση από τις Φέρες, ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη του Δορίσκου. Αν και μικρός σε έκταση, η στρατηγική του θέση στη «Σαράγια», σε έναν χαμηλό λόφο που επόπτευε την πλούσια πεδιάδα του Έβρου, τον κατέστησε σημαντικό σημείο αναφοράς για αρκετά ιστορικά γεγονότα.


Το 513 π.Χ. ο βασιλιάς Δαρείος Α’ εγκατέστησε περσική φρουρά εκστρατεύοντας κατά των Σκυθών, ενώ λίγο αργότερα (480 π.Χ.) ο Ξέρξης, διάδοχός του, στάθμευσε στον Δορίσκο για να επισκευάσει τον στόλο, να ανεφοδιαστεί και να καταμετρήσει το στράτευμά του. Ο Δορίσκος ακολούθως συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, έπειτα αποτέλεσε κατάκτηση των Μακεδόνων βασιλέων και στη συνέχεια τον Πτολεμαίων.


Ο νέος οικισμός του Δορίσκου χτίστηκε 1-2 χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη. Στο ύψωμα σήμερα διακρίνονται ερείπια από το αρχαίο τείχος, τύμβοι και συλημένοι τάφοι, ενώ αρκετά ευρήματα (αγγεία, αρχαία νομίσματα που «μαρτυρούν» τις εμπορικές σχέσεις του Δορίσκου με αρκετές πόλεις της αρχαιότητας) έχουν μεταφερθεί σε μουσειακές συλλογές.