Κάστρα Άβαντα και Ποτάμου

Κάστρα Άβαντα και Ποτάμου

Κάστρα Άβαντα και Ποτάμου

Γύρω από τον οικισμό του Άβαντα, περίπου 10 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, δύο μεσαιωνικά κάστρα επιβλέπουν ακόμα την περιοχή από τους λόφους προς την πεδιάδα. Σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, το Κάστρο του Άβαντα και το Κάστρο Ποτάμου διατηρούν βασικά στοιχεία της δομής τους και είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση, συνδυασμένη με την άσκηση που απαιτείται για την προσέγγισή τους.


Το Κάστρο του Άβαντα είναι σχετικά δυσπρόσιτο, κρυμμένο στον κερατοειδή λόφο όπου είχε υψωθεί πριν από αιώνες. Μετά από εικοσάλεπτη ανάβαση από τη δυτική πλευρά μπορεί κάποιος να φτάσει στα ερείπια, όπου σώζονται η μεγαλοπρεπής πύλη, δύο πύργοι και οι επάλξεις, από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει όσα έβλεπαν οι φύλακες της περιοχής τον καιρό που οι δρόμοι προς και από την Κωνσταντινούπολη ήταν γεμάτοι με ταξιδευτές και η προστασία των οικισμών απαιτούσε τη δημιουργία τέτοιων κτισμάτων.


Στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Αλεξανδρούπολη προς τον Άβαντα συναντάται το Κάστρο Ποτάμου, με τρεις εντυπωσιακούς τετραγωνικούς πύργους και διπλή σειρά τείχους. Υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από Γενουάτες κατακτητές.