Σπηλιά του Κύκλωπα

Σπηλιά του Κύκλωπα

Σπηλιά του Κύκλωπα

Το Σπήλαιο της Μάκρης έχει χαρακτηριστεί από τη λαϊκή παράδοση ως «Σπήλαιο του Κύκλωπα». Εκεί ζούσε ο Πολύφημος της Μυθολογίας, ο Κύκλωπας που είχε αιχμαλωτίσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, οι οποίοι απέδρασαν, αφού πρώτα τον μέθυσαν και τον τύφλωσαν, φεύγοντας δεμένοι στις κοιλιές των γιγάντιων προβάτων του.


Πέρα από τον μύθο, η σπηλιά κοντά στην παραλία της Μάκρης και η γύρω περιοχή αποτελεί έναν σπουδαίας σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Ο νεολιθικός οικισμός που αποκαλύφθηκε εντός της χρονολογείται στα 4.500 χρόνια π.Χ. και τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους στα Βαλκάνια. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανασκάβεται από το 1988 έως και σήμερα, φέρνοντας στην επιφάνεια ευρήματα που τον ταυτίζουν με εμπορικό σταθμό της εποχής.


Το σπήλαιο διαθέτει δύο μικρούς χώρους και η θέα από το σημείο προς το Θρακικό Πέλαγος είναι εκπληκτική. Στο βλέμμα του επισκέπτη προς τον ορίζοντα παρεμβάλλονται μεγάλοι, εντυπωσιακοί βράχοι, κάτι που γυρίζει τον νου και πάλι στην Οδύσσεια, όπου ο Πολύφημος πετούσε τυφλωμένος πέτρες προς τη θάλασσα για να εκδικηθεί τον Οδυσσέα, που έφευγε απελευθερωμένος για να συνεχίσει τις περιπλανήσεις του προς την Ιθάκη.