Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ

Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ

Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ

Η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Καθολικών στην πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα δημιούργησε την ανάγκη για ανέγερση δικού τους λατρευτικού χώρου. Αρχικά ήταν Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί που έφτασαν για να εργαστούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ένωνε την Αλεξανδρούπολη (τότε «Δεδέαγατς») με την Ανδριανούπολη και του νέου λιμανιού, αλλά και υπάλληλοι προξενείων που ιδρύονταν και εταιρειών που άνοιγαν υποκαταστήματα εξαιτίας της μεγάλης κίνησης στην πόλη, που εξελισσόταν σε σημαντικό εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο της περιοχής.


Η κατασκευή του Ναού του Αγίου Ιωσήφ ξεκίνησε το 1896 και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα, κάνοντας εγκαίνια το 1901, για να εξυπηρετήσει της θρησκευτικές ανάγκες της Καθολικής κοινότητας. Ο τρίκλιτος Ναός, με δύο σειρές κιόνων πράσινου μάρμαρου, είναι και ο μοναδικός καθολικός Ναός στη Δυτική Θράκη. Εντυπωσιακός στην κατασκευή, με λαξεμένη πέτρα, έχει πλούσια εσωτερική διακόσμηση και αποτελεί ένα σημαντικό εικαστικό και αρχιτεκτονικό μνημείο. Λόγω της εξαιρετικής του ακουστικής, φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Ορισμένες φορές τον χρόνο τελείται Θεία Λειτουργία, υπό την αιγίδα των Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, στους οποίους υπάγεται η εκκλησία από το 1981.